Pomenuta digitalna rješenja imat će pozitivan učinak na zadržavanje radnih mjesta, nastavak poslovanja i promociju regiona kao turističke destinacije

Pomenuta digitalna rješenja imat će pozitivan učinak na zadržavanje radnih mjesta, nastavak poslovanja i promociju regiona kao turističke destinacije. Šest najdjelotvornijih i najinovativnijih prijedloga bit će nagrađeno sa po 15.000 eura.

FUTOURISMO je regionalno takmičenje u okviru kojeg se pozivaju novoosnovane male firme, preduzetnici, organizacije i drugi da predlože i razviju inovativna tehnološka digitalna rješenja koja će imati pozitivan uticaj na budućnost turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana.

„Kako bi podržali region da se prilagodi dotada nezapamćenoj situaciji u kojoj smo se našli zbog pandemije, prošle godine smo organizovali takmičenje Balkathon za najbolje digitalno rješenje na Zapadnom Balkanu. Bilo je to prvo takvo takmičenje na regionalnom nivou i bilo je uspješno. Sada ponovo donosimo novinu sa još odvažnijim takmičenjem FUTOURISMO. Turizam je teško pogođen, a ovo je naš doprinos da mu pomognemo da ponovo stane na noge. I to sa novim, inovativnim idejama za novo vrijeme koje je pred nama,“ rekla je ovim povodom generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Takmičenje počinje danas, a završava se događajem koji će se održati 23. februara 2021. godine putem interneta na kome će biti uručene nagrade onim rješenjima čiji je glavni prioritet da naš region bude siguran, srdačan i održiviji za lokalne zajednice i posjetioce.

Kada budu realizovana ova digitalna rješenja bi trebala dati vidljiv pozitivan doprinos otvaranju radnih mjesta, održavanju, odnosno unaprjeđenju djelatnosti, promociji i marketingu destinacija u šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i olakšavanju digitalne transformacije sektora turizma.

Pridružite nam se i podržite razvoj djelotvornih i kreativnih rješenja koja će pomoći da se naš region brzo prilagodi, odgovori na krizu i oporavi se od uticaja COVID-19. Više informacija možete pronaći na rcc.int/futourismo.

Izvor: portalanalitika.me