Zimska turistička sezona 2020/21 na ski centru Kolašin 1600 je otpočela 26.12.2020.godine na zadovoljstvo svih ljubitelja snijega i sportova na snijegu

Zimska turistička sezona 2020/21 na ski centru Kolašin 1600 je otpočela 26.12.2020.godine na zadovoljstvo svih ljubitelja snijega i sportova na snijegu. Sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da prethodnih dana obaramo rekorde u smislu prihoda i pored otežavajućih okolnosti u vidu mjera propisanih od strane zdravstvenih vlasti za suzbijanje i sprečavanje virusa Korona. Svakodnevno ski centar posjeti u prosjeku po 500 – 600 gostiju koji uživaju u skijanju i prirodnim ljepotama Bjelasice.

Visina sniježnog pokrivača iznosi 50 – 70 cm u zavisnosti od dijela skijališta, a staze su besprekorno uređene, tako da očekujemo narednih dana još bolju posjetu, posebno danima kada ne postoji zabrana međugradskog saobraćaja, kazao je izvršni direktor preduzeća Skijališta Crne Gore Miloš Popović

– Napominjem, da su Skijališta Crne Gore privredno društvo koje je počelo sa radom 29.12.2017.godine i posluju nešto više od tri godine. Dana 16. februara 2019.godine Vlada Crne Gore je poslije 30 godina otvorila novi ski centar u Crnoj Gori, ski centar Kolašin 1600, koji predstavlja prekretnicu i okosnicu razvoja Sjevernog regiona Crne Gore. Ski centar Kolašin 1600 je izgrađen po najsavremenijim svjetskim standardima. U okviru prve faze izgradnje ski centra izgrađen je pristupni put dužine 2.3 km, parking za dnevne skijaše kapaciteta 200 vozila, objekat bazne stanice u koji su smješteni kafe bar i restoran Troglava 5*, skijašnica, ambulanta, ekonomske prostorije, javni toaleti, garaže za radne mašine. Instalirana je i najmodernija šestosjedna isklopiva žičara otvorenog tipa sa 4.5 km skijaških staza. Tokom 2019. i 2020.godine nastavljeni su radovi na proširenju kapaciteta ski centra pri čemu je izgrađeno dodatnih 6.5 km skijaških staza uz postojeću žičaru. Izgrađeno je i dodatnih 10 km skijaških staza kojima će se objediniti i uvezati ski centri Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a na toj lokaciji u toku sledeće godine biće instalirana još jedna šestosjedna isklopiva žičara otvorenog tipa. Objedinjeni ski centri, a u odnosu na postojeću skijašku infrastrukturu ski centra Kolašin 1450, raspolagaće sa cca 45 km skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih ski centara u regionu. Dalje, na Bjelasici, po istom principu gradi se na području opština Mojkovac i Bijelo Polje, ski centri Žarski i Cmiljača, kao i na području opštine Rožaje, ski centar Štedim i Hajla, a do sada investicija iznosi nešto više od 100 miliona eura – naveo je Popović.

Za poslovanje Skijališta Crne Gore koja upravljaju ski centrom Kolašin 1600 iz Budžeta je izdvojeno 2% od navedene investicije odnosno nešto malo više od dva miliona eura za tri godine. U poslovnoj 2019.godini Skijališta su poslovala sa gubitkom od 112.039,00€, ali nije bilo ni za očekivati da se ostvari pozitivan poslovni rezultat obzirom na činjenicu da je ski centar Kolašin 1600 otvoren u drugom dijelu zimske sezone (16.02.2019).

– Takođe, cijenimo da se ni u jednom biznisu ne može napraviti pozitivan poslovni rezultat za 10 mjeseci poslovanja, a ne u ovom razvojnom projektu u kojem je stavljena u funkciju prva faza izgradnje ski centra Kolašin 1600, u odnosu na proširenje kapaciteta tog ski centra i još tri ski centra koja se trenutno grade. U toku poslovne 2020.godine, i pored nezapamćene zimske sezone gotovo bez sniježnih padavina u cijeloj Evropi, zatim nastupanja virusa Korona i ekonomske krize koja je uslijedila Skijališta Crne Gore su na 30.12.2020.godine, racionalnim upravljanjem, ostvarila uštede na rashodnoj strani u iznosu od 558.653,00€ i prema preliminarnim bilansima ostvarićemo pozitivan poslovni rezultat u 2020.godini. Bilanse Skijališta Crne Gore dodatno će popraviti tekuća sezona sa snijegom i očekivani završetak pandemije virusa Korona. Ali svakako ništa od pozitivnog bilansa ne bi bilo, bez obzira ko su upravljači, da je umjesto puteva, žičara, baznih stanica i uređenih ski staza ostavljena nedođija, krš i golet. Dakle, 16.02.2019.godine je otvoren ski centar Kolašin 1600, koji predstavlja početni dio planirane infrastrukture, 2020.godinu karakteriše nezapamćena zimska sezona gotovo bez padavina i pandemija virusa Korona, dok 2021.godinu (zimsku sezonu) karakterišu mjere za sprečavanje i širenje virusa Korona usljed kojih ne ostvarujemo maksimalne rezultate kojima bi sasvim sigurno ostvarili rezultat na nivou proste reprodukcije Društva, odnosno pokrića svih operativnih troškova na nivou godine. Kod ovakvih činjenica, nepojmljivo je komentarisati bilanse za 2019.godinu. Realni poslovni rezultat očekuje se tokom 2022.godine nakon uvezivanja ski centara Kolašin 1450 i 1600, ukoliko bude dovoljno sniježnih padavina, kada se očekuje prihod Društva od minimum tri miliona eura – saopštio je Popović.

Značaj Skijališta Crne Gore kao infrastrukturnog projekta za razvoj Sjevernog regiona se ne može posmatrati samo kroz rezultate privrednog društva koje upravlja skijalištima, već kroz razvoj turizma u ovom infrastrukturnom smislu, kao generator razvoja ostalih grana privrede u Sjevernom regionu koji se u bitnome ogleda u razvoju osnovne infrastrukture i stvaranju uslova za ubrzani razvoj.

– U navedenom kontekstu jedan od prioriteta je izgradnja zimskih – planinskih centara i potrebne turističke infrastrukture. Izgradnjom i povezivanjem planiranih ski centra čija je ralizacija u toku, kao i izgradnjom prioritetne dionice Auto puta, znatno će se obezbijediti dostupnost tog prostora, ravnomjerniji regionalni razvoj, otvoriti nova radna mjesta, povećati atraktivnost cjelokupnog prostora za domaće i strane investitore u dalja ulaganje u turizam, poljoprivredu, energetiku, vodoprivredu, drvopreradu i druge grane privrede koje su u zavisnom položaju u odnosu na razvoj turizma. Crna Gora će značajno unaprijediti svoju turističku ponudu i moći će da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca kao cjelogodišnja turistička destinacija. Dakle, realizacijom planiranih infrastrukturnih projekta koji su u toku multiplikativni efekti za razvoj cjelokupne privrede će biti nemjerljivi, sa posebnim akcentom na smanjenje stope nezaposlenosti usled neminovnog angažovanja nezaposlene radne snage u privrednim djelatnostima čiji će razvoj generisati izgrađeni ski centar Kolašin 1600 kao i ski centri u izgradnji. Da je tako, potvrđuje se na osnovu činjenice da se na području opštine Kolašin trenutno gradi šest hotela, jedan u užem jezgru grada, pet hotela različitih tipova na ski centrima 1450 i 1600 sa više od 2000 ležajeva, u pripremi je početak izgradnje još dva hotela u užem jezgru grada, a grade se i tri stambeno poslovna objekta i kondo hotela, što je sve uzrokovano izgradnjom i valorizacijom ski centra Kolašin 1600, pri čemu do prije dvije godine u Kolašinu nije bilo investicija ovog tipa – zaključio je Popović

Iz preduzeća Skijališta Crne Gore poručuju da bi trebalo nastaviti sa razvojem skijališta i uložiti sredstva u vještačko osnježavanje, te nakon toga i stavljanja u funkciju cjelokupne infrastrukture posmatrati bilanse Skijališta Crne Gore.

Izvor: portalanalitika.me
Foto: Blue IT / Jovan Jerkov