”Kriza turističkog sektora je prijetnja cijeloj Zemlji’‘, doslovce kaže posebni dokument Ujedinjenih nacija iz avgusta 2020. pod naslovom: ”Covid-19 i turizam u tranziciji”

Znak za uzbunu u svjetskom turizmu je dat.

”Kriza turističkog sektora je prijetnja cijeloj Zemlji’‘, doslovce kaže posebni dokument Ujedinjenih nacija iz avgusta 2020. pod naslovom: ”Covid-19 i turizam u tranziciji”.

Nezamislivo ogroman šok prijeti svjetskoj turističkoj privredi. U ovom trenutku se manjak od 850 milijuna do 1,1 milijarde gostiju ogleda u gubitku od 910 milijardi do 1,2 bilijardi dolara turističkog prometa što direktno ugrožava od 100 do 120 miliona radnih mjesta u cijelom svijetu.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine izgubljeno je 320 milijardi dolara što je za tri puta više od ukupnog gubitka u 2009. godini poznatoj po ekonomskoj krizi.

Procjenjuje se da će se ukupni pad turizma u 2020. biti od 58 do 78 posto u odnosu na 2019.

Kako prebroditi ovo stanje i vratiti se na staro?

António Guterres, 9 . generalni sekretar Ujedinjenih nacija u istoriji ove svjetske institucije, posebno ističe da opstanak milion porodičnih domaćinstava u turizmu zavisi o činjenici da li ćemo u novonastalim okolnostima uspjeti izgraditi, citiram,’’ održiv i odgovoran turizam siguran za lokalnu zajednicu koja prima, same zaposlenike i goste.’’

Za hitan oporavak turizma Guterres ukazuje na pet prioritetnih područja:

prvi, ublažiti i amortizovati koliko god je to više moguće posljedice socijalno-ekonomske posljedice krize;

drugi, razvijati otpornost u cijelom lancu vrijednosti turizma;

treći, maksimizirati upotrebu tehnologije u turističkom sektoru;

četvrti, povećati udio održivosti i zelenog rasta;

i peti, podsticati partnerstva kako bi se turizmu omogućila daljnja podrška skladno ciljevima održivog razvoja.

Ključna stvar je izgraditi i održavati mjeru POVJERENJA od strane gostiju primjenom novih i učinkovitih turističkih kompanijskih ZDRAVSTVENIH i SIGURNOSNIH PROTOKOLA.

Dakle, sigurnost za sve i prije svega. Nova sigurnost u tzv. novoj normalnosti zahtijeva niz novih aktivnosti i – nova ulaganja, koja treba i adekvatno iskomunicirati.

Gostima treba biti nedvojbeno jasno zašto i kako se za njih brinete odnosno što za njihovu sigurnost konkretno preduzimate.

Foto: pexels.com