U etno selima i seoskim domaćinstvima na sjeveru države u doba korone raste broj domaćih gostiju, dobro se prodaju domaći poljoprivredni proizvodi i artikali ručne radinosti

U etno selima i seoskim domaćinstvima na sjeveru države u doba korone raste broj domaćih gostiju, dobro se prodaju domaći poljoprivredni proizvodi i artikali ručne radinosti. Radi se i ovih dana za neka bolja turistička vremena.

Iako je korona gotovo u potpunosti zaustavila turističku djelatnost, ona je kao i svaka druga kriza, osim negativnih uzrokovala i pozitivne promjene.

“Da shvatimo da nije nužno imati novac da bi se putovalo”, kazala je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

To u turističkom smislu znači da smo se vratili potencijalima svoje države, što potvrđuju i privrednici.

“Jedno 50/60 odsto više je bilo domaćih gostiju koji nijesu mogli da idu van Crne Gore, pa su posjećivali ove destinacije u Crnoj Gori, upoznavali Crnu Goru”, kazao je Radonja Golubović iz etno sela “Montenegro” – Brezna.

U doba korone Crnogorci praktikuju slogan “Kupuj domaće”, čemu su ranije većinom bili posvećeni inostrani gosti.

“Nemamo problema nikakvih. Ja dnevno prodajem 40, i preko 40 kilograma sira”, kazala je Jelena Todorović iz seoskog domaćinstva Todorović- Brezna.

Zaživjela je i on-line prodaja organskih proizvoda.

“Više nema potrebe da kupuju sve to u marketima, što uvozimo sa strane, već da osnažimo našu ekonomiju i da smanjimo uvoz”, kazao je Željko Đukić iz NVO “MNE”- Bijelo Polje.

Mnogi su tek sada shvatili zašto je važno vratiti se selu.

Izvor: rtcg.me
Foto: Miomir Magdevski